Jääpallomaajoukkue

Maamme jääpallomaajoukkue kuuluu Suomen Jääpalloliiton alaisuuteen ja edustaa luonnollisesti maatamme kansainvälisissä kisoissa. Tämän hetkisenä valmentajana miesten maajoukkueelle toimii Antti Parviainen. Hän on ollut päävalmentajana Suomelle kolmeen kertaan vuosina 1989-1992, 1997-1999 ja on nyt toiminut päävalmentajana vuodesta 2013. Hän on myös valmentanut Viron maajoukkuetta vuosina 2000-2001.

Sijalla kolme

Suomen maajoukkue on menestynyt ja onkin maailman kolmanneksi paras miesten jääpallomaajoukkue. Suomen edelle menevät napuurimaat Venäjä sekä Ruotsi. Suomen maajoukkue on voittanut ensimmäisen MM-kultamitalinsa vuonna 2004 Ruotsissa.

Jääpallomaajoukkueen historiaa

Heti Suomen itsenäistymisen jälkeen jääpallomaajoukkue aloitti toimintansa Suomen Palloliiton alaisuudessa. Ensimmänen maaottelu käytiin vuonna 1919 ja maamme voittikin Ruotsin Helsingissä Töölön pallokentällä 6000 silmäparin edessä. Seuraavana vuotena joukkueet kohtasivat jälleen Tukholmassa ja tällä kertaa ottelu päättyi tasapeliin. Vuonna 1922 Suomi onnistui taas kaatamaan Ruotsin Tukholmassa maalein 6-4. Seuraavana vuotena oli Ruotsin vuoro voittaa ja tämän maajoukkue kaatoi maamme maajoukkueen Helsingissä. Tuloksena tällöin oli 3-5. Vuonna 1923 maajoukkue koostui Helsingin Jalkapalloklubin pelaajista. Tämä kyseinen joukkue voitti Viron huimasti maalein 22-0. Vuoden jälkeen joukkueet kohtasivat jälleen ja tälläkin kertaa Suomi kukisti Viron maalein 0-4.

Talvisodan aikaan

Talvisodan ollessa päällä maajoukkue pelasi vuonna 1940 kaksi ottelua. Tällöin joukkueeseen otettiin pelaajia, jotka pystyivät irtautumaan rintamalta. Tähän joukkueeseen pystyttiin nimeämään 16 pelaajaa ja heidän lisäksi 3 johtajaa. Erik von Frenckell, joka oli Suomen palloliiton puheenjohtaja, toimi joukkueenjohtajana samoin kuin Urho Rinne, joka puolestaan oli Työväen urheiluliiton puheenjohtaja. Joukkueen valmentaja puolestaan toimi Max Viinioksa. Joukkue kohtasi Tukholmassa Ruotsin ja hävisi tälle 2-1. Ottelua oli katsomassa huimat 10 000 silmäparia. Tämän jälkeen Suomi pelasi Norjaa vastaan ensimmäisen virallisen maaottelunsa Oslossa ja tämän ottelun joukkue voitti luvuin 1-2. Tuolloin oli jälleen 10 000 silmäparia katsomassa kyseistä ottelua. Tästä ottelusta tulleet tuotot lahjoitettiin Suomen Punaiselle Ristille.

Sodan jälkeen

Vuonna 1952 järjestettiin Oslon talviolympialaiset. Näiden näytöslajina toimi jääpallo. Suomi osallistui näihin, josta kotiin tuli pronssimitali. Muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1957 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa jääpallon maailmanmestaruuskisoihin ja nämä järjestettiin Suomen pääkaupungissa Helsingissä. Neuvostoliitto voitti näistä kisoista kultaa, Suomi hopeaa ja Ruotsi pronssia.

Tänä päivänä

Tänä päivänä lajissa on mukana uusia maita ja Suomi onkin pelannut näitä vastaan MM-kisoissa. Vuonna 1985 tuli USA mukaan MM-kisoihin ja Kazakstan puolestaan vuonna 1997. Uusin tulokas on Valko-Venäjä, joka tuli mukaan vuonna 2001. Muita maajoukkueita vastaan Suomi pelaa MM-kisoissa ja turnauksissa kuten Russian Government Cupissa.

Suomen jääpallomaajoukkueen saavutukset

Suomi on voittanut yhden maailmanmestaruuden vuonna 2004, mutta hopeita on sen sijaan tullut jopa kahdeksan kappaletta. Pronssimitaleita puolestaan MM-kisoissa on huimat 21 kappaletta. Russian Government Cupissa maajoukkue on voittanut kahdesti hopeaa ja yhdeksän kertaa pronssia.

Suomalaisia huippupelaajia

Maan huippupelaajiksi voidaan luokitella 1940-luvulta Erik Åberg ja Sakari Salo. 1950-luvun huippuja ovat olleet Kauko Korpela, Kullervo Muurila, Alpo Aho ja Tauno Timoska. 1960-luvun tähtipelaajia olivat Pentti Jokinen, Lars Näsman, Pauli Heiskanen, Esko Holopainen, Kalevi Pirkola, Urho Patanen ja Pauli Auvinen. Parina seuraavana vuosikymmenenä huippuja olivat Jarmo Haavisto, Matti Alatalo, Veikko Niemikorpi, Timo Serenius, Timo Okkonen, Esko Tammilehto, Leo Segerman sekä Jukka Ohtonen. 1990-luvun tähtipelaajia olivat Samuli Niskanen, Ari Holopainen, Pasi Inoranta ja Sami Laakkonen.

Menestyneimpiä valmentajia puolestaan ovat olleet Reino Arvola, Seppo Jolkkonen ja Esko Tammilehto, joka johdatti joukkueen ensimmäiseen maailmanmestaruuteen vuonna 2004.