Suomi tuottaa säännöllisesti hyviä jääkiekkoilijoita


Jääkiekolla on Suomessa pitkät perinteet, ja Suomen ilmasto luo lajille erittäin otolliset olosuhteet. Etenkään perustasolla harrastaminen ei välttämättä vaadi jäähallia, vaan talviaikaan ulkojäillä pelaaminen onnistuu ympäri maata asuinpaikasta riippumatta, ja lajin perusteet on mahdollista opetella aivan ilmaiseksi. Ei siis ole ihme, että Suomi on yksi jääkiekon mahtimaista, ja monet maailman parhaista jääkiekkoilijoista ovat olleet suomalaisia. Jääkiekko, kuten mikä tahansa muukin huipputason urheilulaji, vaatii myös erittäin paljon kovaa työtä. Menneiden vuosikymmenten huippukiekkoilijat ovat innoittaneet uudempia sukupolvia, ja näin on syntynyt positiivinen ketjureaktio, joka yhdistettynä suomalaiseen sisuun ja korkeaan työmoraaliin on puskenut koko maailman jääkiekkoväen tietoisuuteen aina vain uusia ja uusia suomalaisia kiekkotähtiä.

Suurelle yleisölle mieleen nousevat ensimmäiseksi Jari Kurri, Esa Tikkanen, Teemu Selänne ja Patrik Laine, mutta tosiasia on, että kaikkiaan NHL-liigassa on vuosien varrella pelannut kymmeniä suomalaisia pelaajia, jotka kaikki kuuluvat kansainväliseen pelaajaeliittiin. Myös Suomen oma kansallinen SM-liiga on erittäin korkeatasoinen näyttämö, ja myös sille tasolle pääsemisestä tulisi jokaisen pelaajan olla todella ansaitusti ylpeä. Vaikka jääkiekon harrastajia on maailmassa vain kourallinen verrattuna esimerkiksi kuningas jalkapalloon, on taso maailman huipulla silti äärimmäisen kova, ja esimerkiksi maailmanmestaruuden voittaminen vaatii miltä tahansa joukkueelta todella suuren onnistumisen ja tasaisen laadukkaan suorituksen.

Jääkiekkoammattilaisuus on vaativa ja palkitseva ura

Vaikka moni haaveilee pääsevänsä pelaamaan jääkiekkoa ammatikseen, ja kaikkein mieluiten tietysti pohjoisamerikkalaisessa NHL:ssä, harva osaa kuvitella sitä, miten vaativa ammatti on oikeastaan kyseessä. Kaukana kotoa asuminen, vieraassa maassa ja vieraalla kielellä pärjääminen, kova kilpailu peliajasta, jatkuva matkustelu sekä tietysti rankka harjoittelu ovat merkittävä osa NHL-pelaajan elämää. Vaikka monella pelaajalla on mukana puoliso, ja useimmat perustavat myös perheen, on jatkuva läheisistä erossa oleminen raskasta. Lisäksi pelaajilla on jatkuva epävarmuus siitä, miten pitkään sopimus jatkuu sen hetkisessä seurassa, ja erittäin nopeat ja yllättävät pelaajavaihdokset ovat tavallisia. Kodin saattaa joutua jättämään muutaman päivän varoitusajalla, ja elinympäristö saattaa hetkessä vaihtua aivan erilaiseksi, ja omat arkiset kuviot joutuu rakentamaan jälleen kerran alusta.

Toisaalta maailman parhaat jääkiekkoilijat nauttivat huomattavan suurta palkkaa, ja moni ehtii urallaan kerryttää kymmenien miljoonien omaisuuden. Aineelliset puitteet elämälle ovat hulppeat, eikä ostoksilla tarvitse tuijotella hintalappuja. Kansainvälistä elämää eläessä kertyy rahan lisäksi monenlaista muutakin pääomaa, joita ovat esimerkiksi hyvä kielitaito, maailman eri kulttuureihin tutustuminen, uusien ihmisten tapaaminen sekä tietysti urheilusaavutukset ja elämykset kaukalossa. Monet kokemukset ovat ainutkertaisia ja ikimuistoisia, eivätkä ne olisi mitenkään mahdollisia ilman jääkiekkoammattilaisuutta.

Takaavatko jääkiekkotaidot menestyksen myös muissa peleissä?

Jääkiekko vaatii tunnetusti hyvää pelisilmää, tarkkaa mailakättä ja vauhdikkaita luistinjalkoja, mutta pelissä menestyminen ei välttämättä tarkoita sitä, että taitoa löytyy myös muissa peleissä. Suomalaiset ovat taitureita jäällä, mutta kuinka suomalaiset jääkiekkoilijat pärjäisivät pokerissa? Tässä pelissä pärjääminen edellyttää hyvin erilaisia ominaisuuksia jääkiekkoon verrattuna. Jääkiekkoilijat tarvitsevat sähäkkyyttä ja vauhtia, ja paikalleen jääminen kiihkeän pelin tiimellyksessä on usein huonoin mahdollinen vaihtoehto. Ilmeet jäävät vastustajalta hämärän peittoon, kun kypärä ja visiiri suojaavat jääkiekkoilijan kasvoja, ja niinpä itsensä ja ilmeidensä hallintaan ei tarvitse kiinnittää minkäänlaista huomiota. Pokeri taas on luonteeltaan aivan erilainen peli. Hyvän pelaajan on kyettävä istumaan kaikessa rauhassa paikoillaan joskus pitkiäkin aikoja, ja maltettava pysyä viilipyttynä kasvot peruslukemilla, vaikka kourassa polttelisi itse täyskäsi valmiina sinetöimään kutkuttavan voiton ja muhkean voittopotin. Voi toki silti olla, että moni jääkiekkoilija kokeilee taitojaan myös pokeripöydässä, sillä ainakin siihen on hyvät taloudelliset mahdollisuudet.