Perinteikäs Bandy

Aito urheilulaji

Jääpallo on erittäin perinteikäs urheilulaji ja on todella suosittu varsinkin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä, mutta on ollut kasvava laji ihan joka mantereella. Suomi on valitettavasti jäänyt paitsioon mitä tulee jääpallon ammattipelaamisee, mutta Ruotsissa ja Venäjällä ammattipelaaminen kyllä onnistuu. Suomen parhaimmat pelaajat yleensä lähtevätkin näihin maihin luomaan uraa. Jääpalloa on meillä Suomessakin pelattu ennen jääkiekkoa. Laji luonnollisesti on muuttunut noista ajoista ja tämän päivän jääpallossa on kenties enemmän yhteistä jalkapallon kanssa kuin jääkiekon. Se, että peliä ei pelata kaukaloissa ja kentän koko ovat melko yhteistä jalkapallon kanssa, sekä pelin kulku ja säännöt muistuttavat myös näiltä osin jalkapalloa.

Naapurimailla on hyvät olosuhteet pelata jääpalloa. Molemmissa maissa on halleja, jotka on omistettu jääpallolle. Nämä ovat korvaamattomia varsinkin nyt kun talvet ovat lyhyempiä ja leudompia ja turvaavat hyvin lajin tulevaisuuden.

Muiden lajien edustajat kuten Teemu Selänne ja Tainio ovat pelanneet kummatkin nuorempana jääpalloa.

Miksi jääpallo on tunnelmallista?

Jääpallossa on hyvin ainutlaatuinen ja mukava tunnelma. Koska laji on pieni, niin se ei ole kovinkaan TV-ystävällinen ja tämän takia sitä ei juuri Suomen tv:ssä näytetäkään. Ruotsissa lähetykset sen sijaan ovat ammattitaidolla tehtyjä, joka on erittäin positiivista, mutta parhaimmillaan jääpallo kuitenkin on nautittuna paikan päällä.

Paikan päällä saa kokea pienen tai vähän isomman pakkasen ja saa mahdollisesti nauttia samaan aikaan aurinkoisesta päivästä tai talvi-illan pimeydestä. Tauolla saa nauttia taukomakkaroista ja niiden ihanasta tuoksusta. Vieruskaverilla voi jopa olla lämmikettä taskussa taskumatin muodossa. Hyvin useasti jääpallokentiltä löytyy jääpallo-konkareita joilla on paljon asiantuntemusta lajista ja pystyvät kertomaan hienoja tarinoita jotka ovat kivaa ja mielenkiintoista kuultavaa. Jääpallo tuntuu olevan muutenkin laji joka kerää ympärillensä joviaalia ja mukavaa väkeä ja jotka vielä ottavat ensikertalaiset todella hyvin ja avosylin vastaan.

Pääsarjaa pelataan Helsingissä, Porvoossa, Porissa, Oulussa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Lappeenrannassa ja Varkaudessa. Pääsarjan lisäksi on Suomi-sarja jota pelataa osissa Bandyliigan paikkakunnista ja näiden lisäksi Kemissä myös. Valitettavaa on, että isot kaupungit kuten Tampere tai Turku eivät ole mukana bandykartalla vaikka varsinkin Turku on ollut jääpallon kannalta hyvin perinteinen kaupunki. Naisilla on myös oma pääsarjansa lajissa.

Jääpallon tulevaisuus

Vuonna 2004 kun Suomi voitti maailmanmestaruuden oli puheissa uusi jääpallobuumi. Laji ei Suomessa kuitenkaan ole kasvanut sen enempää ja onkin Suomessa yhä edelleenkin amatöörilaji. Naapurimaissa lajia pelataan suurimmaksi osaksi halleissa ja länsinaapurissa Elitserienin loppuottelut pelataan isoilla jalkapalloareenoilla.

MM-kisat Habarovskissa pelattiin Jerofei Areenalla jonne mahtuu 10 000 katsojaa. Kyseinen Areena on rakennettu jääpallon käyttöön. Suomessa ainut Areena mihin mahtuu yhtä paljon ja enemmänkin katsojia on Hartwall Areena Helsingissä.

Bandy onkin Venjällä todella suosittua ja vaikkakin maassa on ollut talouskriisiä, niin siellä on lukuisia jääpallohallien rakennutuksia meneillään ja niiden kaavailua.

Lajin tulevaisuus siis on hyvin pitkälti sisähalleista kiinni ja Suomessakin laji voi kokea murroksen jos sitä aletaan pelaamaan tulevaisuudessa sisätiloissa. Jääkiekkoa harrastaa meillä sellainen määrä porukkaa, että kyseinen määrä on yli maamme tarpeen. Näistä pelaajista voisi osaa löytää tiensä mahdollisesti jääpallon pariin.

Jääpallo on jääkiekon tavoin jännittävää ja erittäin hauskaa viihdettä. Naapurimaissa, kuten Ruotsissa lajin kasvu tarkoittaa sitä, että tulevat panostukset johtaa jossain vaiheessa ammattilaissarjan syntyyn joka on yhdistynyt.

Mikäli Helsinkiin rakennetaan pikaluisteluun ja jääpalloon sopiva sisähalli on mahdollista, että suomalainen ammattilasjoukkue saisi sieltä itselleen uuden kodin.