Jääpalloa pelataan kaikilla mantereilla

Jääpallon kansainvälistyminen

Jääpalloa pelataan tänä päivänä lähes tulkoon jokaisessa maailman kolkassa aina Australiasta Argentiinaan. Suomessa taas jääpallo on valitettavasti pikkaisen jäänyt unholaan sen huippuvuosista. Suomi on kuitenkin erittäin hyvä jääpallomaa.

Bandy on kansainvälistynyt hirmuisen kovalla vauhdilla ja 27 eri maata kuuluukin tällä hetkellä kansainväliseen jääpalloliittoon. Maat, kuten Mongolia, on juuri oikeilla leveysasteilla miettien jääpalloa. Siellä onkin pitkät talvet ja sen lisäksi vielä kylmät sellaiset. Mongolia onkin ollut mukana MM-kisoissa ja vuosikaudet ja sen kehitys onkin ollut hyvää ja eteenpäin menevää. Maissa joissa taas on liian lämpimät olosuhteet luonnonjäille pelaamiseen, rakennetaan puolestaan halleja jotta lajia pystyy harrastamaan. Laji onkin siirtynyt yhä enemmän ja enemmän halleihin viime vuosina, sillä niissä on stabiilit ja hyvät olosuhteet. Luonnonjäillä ollaan aika pitkälti sääolosuhteiden armoilla jolloin lunta voi sataa paljon tai pakkanen voi olla todella kova. Näin ollen ei päästä parhaisiin mahdollisiin tuloksiin ja katsojakunta voi jäädä niukaksi matseissa.

Viime vuosikymmenen aikaan jääpalloliittoon on tullut mukaan esimerkiksi Englanti, Argentiina ja Kiina. Kazakstan on maa joka on Suomellekin erittäin paha vastus ja on näin ollen kova jääpallomaa.

Laji vaatii aktiivista seuratyötä

Venäjällä ja Ruotsissa pelataan maailman parasta jääpalloa, mutta kotimaassa lajin viehätys on ehkä vähän hiipunut sen huippuvuosista. Jotkut ovat sitä mieltä, että meillä vallitsee jääkiekkohulluus, eikä sen takia jääpallolle välttämättä ole tilaa. Muita lajeja on silti vaikea syyttää. Lajin harrastajien tulisi hieman katsoa peiliin ja pelitasoa tulisi parantaa jotta laji pysyisi houkuttelevana ja sitä olisi kiinnostavaa katsoa.

Suurin haaste lajille Suomessa tällä hetkellä on jäähallien vähäinen määrä. Länsinaapurissa niitä on 12 kappaletta ja ajatuksena on rakentaa niitä kymmenkunta lisää.

Yksi suuri ongelma on myös, että lahjakkaat pelaajat eivät pysy Suomessa vaan lähtevät ulkomaille pelaamaan. Naapurimaissa lahjakkaat pelaajat saavat parempia korvauksia ja raha kuitenkin sanelee hyvin pitkälti pelaajien kuviot ja tulevaisuuden. Ruotsissa saakin oikein hyvän tilipussin tienattua jääpallolla. Osa Ruotsin pelaajista ovat täysiä ammattilaisia. Kovinta tiliä tekevät jääpalloilijat kuitenkin Venäjällä, sillä siellä palkat voivat olla kaksin- jopa kolminkertaiset verrattuna Ruotsiin. Kotimaassa Bandyliigan tulot ovat amatööripohjalla ja pelaajille maksetaan kulukorvauksia. Pelaajien tulot voivat ollakin kaikkea nollan ja muutamien tuhansien eurojen välissä, näissä tietenkin on pelaajakohtaisia- ja seurakohtaisia eroja. Tämän vuoksi suomalaiset huippupelaajat lähtevätkin ulkomaille pelaamaan jos he haluavat tehdä tiliä pelkästään pelaamalla. Suomessa pelaamalla ei valitettavasti tällä hetkellä voi elättää itseään. Jääpallo Suomessa ja Norjassa on melko samalla tasolla ja Norjassa melkein kaikki pelaajat käyvät myös ainakin osa-aikatöissä.

Yksi suurin tekijä on aktiivinen seuratyö ja nuorten pelaamisen tulisikin satsata enemmän ja fokusoitua siihen, että mukana olisi mahdollisimman aktiivisia ihmisiä. Esimerkiksi Porissa laji on kokenut hyvän ja loisteliaan nousun vaikka se oli melko unohduksissa vielä joitain vuosikymmeniä sitten. Tällä hetkellä Porissa onkin paljon harrastajia. Toinen tärkeä kaupunki jääpallolle on Lappeenranta ja kaupungissa onkin vuodesta 2004 asti järjestetty kansainvälisiä otteluita. Kaupungissa on myös järjestetty jääpallon ensimmäiset MM-kisat naisille. Lappeenrannan kaupunki on tukenut todella hyvin lajia, mutta suurin kiitos kuuluu muutamalle avainhenkilölle jotka ovat joka vuosi olleet mukana hoitamassa järjestelyitä. Kansainvälinen jääpalloliitto onkin valinnut Lappeenrannan merkittäväksi jääpallopaikkakunnaksi. Lappeenrannan sijainti on tietysti myös todella hyvä ottaen huomioon etäisyyden Venäjään joka juurikin on yksi suurimmista jääpallomaista. Venäläiset ovatkin itse ehdottaneet usein otteluita Lappeenrantaan.