Bandyliiga

Jääpallon SM-sarjaa kutsutaan Bandyliigaksi. Aina vuoteen 1991 asti ollaan lajissa pelattu SM-sarjaa ensimmäisistä mestaruuskilpailuista (1908) lähtien, jonka jälkeen nimi muuttui Bandyliigaksi. Lokakuussa 2009 oli sadas miesten SM-ottelu. Suomen mestaruus meni viime vuonna (2018) Lappeenrannan Veiterälle.

Taustaa

Ennen kuin organisoitua kilpailutoimintaa oli, tuli jääpallovaikutteet maahamme naapurimaista Venäjältä ja Ruotsista ja tuolloin ei pelattu vielä valtakunnallisia sarjoja. Suomalaiset lajin harrastajat olivat ensimmäistä kertaa tulessa vuonna 1899 ja tuolloin Viipurilainen Skridskoklubb otteli Pietarissa häviten kuitenkin tämän tällä kertaa venäläisille. Vuosituhannen taitteessa pelattiin jääpalloa Viipurin lisäksi muissa Suomen kaupungeissa kuten Helsingissä, Haminassa ja Oulussa. Suomen Palloliitto perustettiin vuonna 1907 jolloin toiminta alkoi organisoitumaan.

Vuoteen 1931 asti mestaruus ratkaistiin cup-kilpailuna ja tämän jälkeen tuli siirtymä yksinkertaiseen sarjaan ja näin jatkettiin aina vuoteen 1937 asti. Tämän jälkeen tuli kaksilohkoinen sarja, vuonna 1943 kolmilohkoinen ja sotavuosina 1943 ja 1944 oli jälleen cup-kilpailuiden aika. Sodan jälkeen käynnistetiin nelilohkoista sarjaa. Kaksilohkoiseen sarjaan tuli paluu vuonna 1947 ja takaisin yksilohkoiseen vuonna 1953 ja tätä pelattiin aina 1969 asti. Vuosi 1965 oli poikkeus. Tuolloin pelattiin SM-sarjaa kahdessa lohkossa. Kaudella 1969-1970 käynnistyi kaksikertainen sarja yhdellä lohkolla ja tähän tuli lisäksi pudotuspelit hieman myöhemmin 1976-1977.

Parhaimpia jääpalloseuroja lajin alkutaipaleella olivat Helsingin IFK sekä Viipurin Sudet joka oli alunperin nimeltään Viipurin Bandy – ja jalkapalloseura. 1940-luvulta lähtien on johtavana seurana toiminut Warkauden Pallo-35 ja kyseinen seura onkin voittanut jopa huimat 16 Suomen mestaruutta. 1950-luvulla tapahtuikin sitten toisen kaupungin nousu lajin kartalle. Nimittäin Oulusta tuli kova jääpallokaupunki Oulun Palloseuran ansioista ja sen johdolla. Voittoja tulikin OPS:ille jopa seitsemän mestaruutta 1950- ja 1960-luvulla, ja näista tuli jopa viisi peräkkäin joka on ennätys kun mitataan peräkkäisiä voittoja. Kun OPS:in valtakausi hieman hälveni ja loppui, niin kehiin astui toinen oululainen jääpalloseura, nimittäin Oulun luistinseura. Tästä päivästä lähtien on OLS ollut yksi Suomen johtavista jääpalloseuroista ja se on voittanut niinkin monta kuin 15 mestaruutta. Hieman myöhemmin, eli 1990-luvulla maamme kärkijoukkoihin liittyi myös eräs toinen seura, nimittäin Tornion Palloveikot ja Tornion Palloveikot onkin ollut menestyneimpiä jääpalloseuroja Suomessa ja on voittanut jopa 6 SM-kultaa.

Nyt onkin kulunut jo reippaat sata vuotta siitä kuin ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin lajissa. Pääkaupungissamme Helsingissä pelattiin tämän vuoksi juhlafinaali jossa OLS voitti Tornion Palloveikot. Ottelu meni aina rangaistuslyönteihin asti. Sadannesta Suomen mestaruudesta pelattiin vuonna 2010 jolloin HIFK voitti OLS:in maalein 2-0 ja näin olleen mestaruus tuli HIFK:ille. Vuonna 2012 savolainen seura Mikkelin Kampparit tuli mestaritilastoon uutena joukkueena. Kaudella 2017-2018 tuli LRK Torniosta lajin korkeimman sarjatason joukkue.

Tietoa jääpallon katselijalle

Koska laji on ulkolaji, niin kannattaa varautua erilaisiin sääolosuhteisiin kuten sateeseen, räntään, lumisateeseen ja pakkaseen. Kevätjäillä kannattaa käyttää aurinkolaseja sekä aurinkovoidetta.

Ottelut kestävät 2h45min ja erien välissä pidetään vartin tauko jolloin on hyvä mahdollisuus ostaa vaikkapa makkaraa, virvokkeita ja kahvia.

Joukkueissa on maalivahdin lisäksi kenttäpelaajaa ja usein alakentässä on libero ja liberon edessä on pari puolustajaa ja sivutukia kaksi. 2-3 välihyökkääjää pelaa keskikentällä ja laidoilla, hieman ylempänä pelaavat laitahyökkääjät sekä keskellä pelaa keskushyökkääjä. Vaihtopenkillä yleensä on noin 4 pelaajaa ja maalille varamaalivahti. Vaihdoin määriä ei ole rajattu, joten vaihtoja pystyy tekemään täysin rajattomasti.

Jääpallossa pakolisia varusteita ovat kaulasuoja, kypärä ja suusuoja. Maalivahdilla täytyy olla kasvosuoja näiden lisäksi. Maalivahdin täytyy laittaa pallo liikkeelle viiden sekunnin jälkeen.